Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Nieuw! We geven elke gemeente een klimaatadaptatierapport

Wat is de impact van overstromingen, hitte en verdroging op je gemeente, nu en in de toekomst? Welke maatregelen zijn nodig om ze de baas te kunnen? Via het online platform provincies.incijfers.be kan elke gemeente voortaan een rapport met klimaatscenario’s en een rapport over adaptatiemaatregelen downloaden!

Het verzamelen van cijfergegevens rond bijvoorbeeld ontharding, vergroening, … is voor veel gemeenten een struikelblok om de vooruitgang en de impact van het klimaatbeleid in kaart te brengen. Voor elke gemeente biedt de provincie een rapport ‘Klimaatscenario’ aan waar je kan inzoomen op de effecten van hitte, overstroming en verdroging specifiek in je gemeente. De klimaatverandering slaat niet overal even hard toe: veel hangt samen met de verhardingsgraad, de beschikbare natuur, water enz.

Daarom is ook het gemeentelijk rapport ‘Adaptatiemaatregelen’ voor iedere gemeente verschillend. Op welke maatregelen moet jouw gemeente inzetten? We geven advies over 4 type maatregelen die jouw inwoners beschermen tegen overstromingen, droogte en hitte:

  1. ontharding
  2. biodiversiteit en natuur
  3. watervoorraden 
  4. warmteafvoer
© Website vrt.be/vrtnws

Benieuwd?

Lees op de vrt-nieuwssite zeker het artikel ‘Waar in Vlaanderen gaat klimaatopwarming grootste impact hebben? En waar net minder?‘ Hier worden de getallen toegelicht en toont gemeente Kontich hoe zij  adaptatiemaatregelen namen bij de oude spoorwegberm.

Op zoek naar de rapporten van jouw gemeente?

Surf naar provincies.in.cijfers en klik op de naam van je gemeente om je gepersonaliseerde rapporten te downloaden.

Download het rapport Klimaatscenario’s
Download het rapport Adaptatiemaatregelen →
Je kan ook nog steeds het rapport Klimaat en energie downloaden met alle data over de klimaat en energie van jouw gemeente  →

Gerelateerde actie

We voorzien tools, adviezen en informatie om het klimaatbeleid van lokale besturen te ondersteunen en te versterken.

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Ga naar de inhoud