Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Gemeentewegen onder de loep

in zes stappen naar een prioriteitenlijst voor het ontharden van gemeentewegen

©Pieter Vandenhoudt voor Breekijzer

Zoek je nog quick-wins om te ontharden in het buitengebied van je gemeente? Wil je besparen op het onderhoud van je gemeentewegen?
Dan is het onthardingstraject ‘gemeentewegen onder de loep’ iets voor jouw gemeente.

In een notendop:

  • Tijdens 6 sessies maken we stap voor stap een prioriteitenlijst van de oververharde gemeentewegen op jouw grondgebied en bekijken we hoe je hier concreet mee aan de slag kan.
  • Dit traject wordt begeleid door provincie Antwerpen en vzw Breekijzer.
  • Je doorloopt het traject samen met vier andere gemeenten. Zo kan je bijleren van elkaar en elkaar verder op weg helpen.
  • Drie sessies (1, 5 en 6) zijn gemeenschappelijk (in het provinciehuis Antwerpen, telkens op een donderdagvoormiddag), andere 3 sessies zijn individueel (in de deelnemende gemeente zelf, nog af te spreken).
  • Het grootste deel van de kosten nemen wij via een subsidie aan Breekijzer voor onze rekening. De kostprijs voor de gemeente is 3000 euro (excl. 21% btw).

Eerste onthardingstraject van start

Essen, Hulshout, Lier, Sint-Katelijne-Waver en Wommelgem bijten de spits af. 

Dit voorjaar doorlopen we dit traject voor het eerst met de gemeenten Essen, Hulshout, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem en stad Lier. Donderdag 30 maart namen 15 deelnemers van de vijf deelnemende gemeenten vol enthousiasme deel aan de startdag. Hier kregen ze een algemene uitleg over de aanpak en de re-move-methodiek. In de namiddag doken we samen de wondere wereld van de data en kaarten in. 

Groepsfoto startmoment
Fietstocht Sint-Katelijne-Waver
Previous slide
Next slide

Tot eind oktober werken de deelnemers op gemeentelijk vlak verder aan hun ‘potentienota’. Deze nota eindigt met: een shortlist met prioritair te ontharden wegen, de belangrijkste onthardingstactieken, aandachtspunten en randvoorwaarden. 

Interesse om in de toekomst ook deel te nemen?

Ben je geïnteresseerd in een volgend traject? Geef ons een seintje via klimaat@provincieantwerpen.be. Dan sturen we een mailtje op het moment dat je kan inschrijven voor het volgende traject.

Onthardingstrajecten en vijfstappenplan adapatie

Met onze onthardingstrajecten bieden we je een volledig begeleidingstraject. Bekijk ook even ons tweede traject ‘Jouw onthardingsproject onder de loep ‘Jouw onthardingproject onder de loep.’ 

Ga je liever zelf aan de slag? Neem dan een kijkje bij ons stappenplan Stap voor stap naar een klimaatveilige gemeente. Dit zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en helpt je op weg. 

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Naar de inhoud springen