Wat is een Groen Hoekje?
Groene Hoekjes zijn echt quick-wins voor ontharding. Het gaat over kleine stukjes verharding die redelijk makkelijk te vergroenen zijn. We leggen deze hoekjes aan in straten waar we stukken verharding opbreken en omtoveren in verkoelende plekjes, waar meer ruimte voor water en biodiversiteit hand in hand gaan.
Om snel veel Groene Hoekjes aan te kunnen leggen, sluiten we een raamcontract met een aantal maatwerkbedrijven. De projecten waarvoor je op de raamovereenkomst kan intekenen zijn:
- eenvoudig te realiseren
- minstens 40m² groot (per projectzone)
Wat mag je juist verwachten?
Het maatwerkbedrijf zorgt voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de projectzone. Maar wat houdt dit dan juist in? Klik hieronder op de titels om te lezen wat je juist mag verwachten bij deze drie stappen.
Het maatwerkbedrijf maakt een ontwerp voor de projectzone.
Het ontwerp voldoet aan de technische voorschriften van het bestek. Dit betekent dat ze voldoen aan een aantal verplichtingen en aanbevelingen rond het gebruik van of de aanleg van:
- de juiste bodem en bodemverbeteringsmiddelen
- de juiste materialen (gecertificeerd hout, circulaire materialen)
- inheemse beplanting
- Infiltratiestroken en –kommen
- (verbod op) pesticiden
Onze biodiversiteits-, mobiliteitsexperten en droogte- en hemelwatercoördinator zorgen voor een kwaliteitscheck.
De aanleg van de projectzone bestaat, afhankelijk van het ontwerp, uit:
- het uitbreken van (half)verhardingen zoals tegels, dals, klinkers, kasseien, kiezels,
- uitbreken en wegvoeren van funderingslaag (bv. stabilisé, steenslag, …)
- afvoeren van slechte grond tot een diepte van 50 cm
- aanvullen met nieuwe grond
- aanplanten van vaste planten en eventueel bomen
- de aanleg van (bovengrondse) infiltratiestroken of -kommen
- groene gevels aanplanten bij openbaar patrimonium
- het plaatsen van: een bank, bijenhotel en een infopaneel
Tijdens de garantieperiode van twee jaar, doet het maatwerkbedrijf het onderhoud van de projectzone.
Hoe alles praktisch verloopt, lees je op de pagina ‘Hoe regel je Groene Hoekjes?‘. Daar bespreken we de 10 verschillende stappen in het proces.
Provincie Antwerpen ontzorgt ook bij de communicatie naar je inwoners. Hoe? Dat lees je op de pagina ‘En je inwoners?’.
Veel gestelde vragen
Volgende werken kunnen niet uitgevoerd worden binnen de raamovereenkomst:
- (her)aanleg van straten of pleinen
- aanleggen van technische ondergrondse wateropslag- of waterinfiltratiesystemen
- werken aan nutsinfrastructuur, zoals weghalen, plaatsen of verplaatsen van leidingen
- vergunningsplichtige werken
Deze grote projecten vragen vaak extra studiewerk, en een doorgedreven participatie. De focus bij de Groene Hoekjes ligt op echte quick-wins.
Per projectzone moet minstens 40m² groot zijn. Verschillende kleinere projectlocaties kunnen samen 1 grotere projectzone vormen. Rondom één boom is er mogelijk slechts enkele m² beschikbaar, meerdere bomen in een straat vormen dan een grotere projectzone van minimum 40m². Het minimum is dus per projectzone, niet per projectlocatie.
We willen met dit project zoveel mogelijk ontharden en vergroenen. Heb je in je gemeente stukjes die je zelf al onthard hebt? Of wil je liever zelf ontharden? Dat kan. Dan zorgt het maatwerkbedrijf enkel voor een ontwerp en de aanplant (incl. onderhoud tijdens garantieperiode) van de projectzone.
Of je graag een bank, insectenhotel of een bepaalde boomsoort wil in je Groene Hoekje beslis je natuurlijk zelf. Deze info geef je mee bij het indienen van je kandidatuur.
Met deze info gaat het maatwerkbedrijf aan de slag om een kwaliteitsvol ontwerp te maken. De basis voor de uitvoering van werken is standaardbestek 250. Daarnaast staan er bij de technische voorschriften nog extra verplichtingen en aanbevelingen rond circulariteit, duurzaam houtgebruik, waterinfiltratie en plantmateriaal om te sturen naar een kwaliteitsvol ontwerp.
Provinciale experten (biodiversiteit, water en, mobiliteit) zullen de ontwerpen aan een kwaliteitscheck onderwerpen. Indien nodig vragen ze aan de ontwerper om aanpassingen aan het ontwerp uit te voeren.
Zeker, je geeft in het opdrachtformulier op dat je de uitgebroken verharding wil hergebruiken. Het maatwerkbedrijf zal het materiaal dan voor jou opzij houden en eventueel naar het gemeentemagazijn brengen.