Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Vrijbroekpark trekt de kaart van ontharding

“De warme, droge zomers van 2019 en 2020 lieten ons voelen dat water kostbaar is. Dat merkten we ook in het Vrijbroekpark. We hebben immers verschillende bloementuinen, denk maar aan de rozentuinen en de zomertuinen met dahlia’s, canna’s en calla’s. Al deze bloemen snakken naar water tijdens zo’n droge zomer. Uiteraard doen we ons best om zoveel mogelijk gebruik te maken van regenwater. Deze problematiek doet ons beseffen dat ontharding van de bodem heel belangrijk is. Daarom bekijken we in het Vrijbroekpark waar we kunnen ontharden, en daarbij telt elke vierkante meter. Op die manier vullen we de grondwaterlaag aan en dragen we bij aan verkoeling.” vertelt Sarah Wouters, educatief medewerker in het Vrijbroekpark. 

VOOR
NA
VOOR
NA

Tot nu toe werd er 225 m² onthard: 

  • Aan de hoofdingang is 50 m² onthard voor een fietsweg en groene bermen. De fietsenstalling werd hiervoor verplaatst naar de halfverharde parkeerplaatsen. 
  • Aan de serre werd een plastic kap afgebroken waardoor er 175 m² grond bloot te liggen komt.  
In de toekomst gaan we nog 500 m² van de bestaande parking (1000 m²) omvormen tot een nieuwe groene zone. Hierdoor wordt er dus 500 m² extra onthard. Zo kan het regenwater beter in de grond dringen. En vullen we de grondwaterlaag aan om extreme droogte in droge periodes te voorkomen. Bij hevige regen blijft het water staan, in plaats van het af te voeren naar de riolering. 

In de toekomst gaan we nog 500 m² van de bestaande parking omvormen tot een nieuwe groene zone.

Sarah Wouters, Provinciale groendomeinen Mechelen

Gerelateerde actie

We zorgen ervoor dat onze gebouwen en terreinen klimaatveilig zijn. Zo geven we water ruimte, kiezen we voor regenwater boven leidingwater en ontharden we waar mogelijk. Daarnaast passen we onze gebouwen aan voor voldoende verkoeling bij hitte.

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Ga naar de inhoud