Vraag en antwoord
Meer info over de wat? waarom? waar? hoe? en de kostprijs van de Groene Hoekjes vind je achter de tegels onderaan deze pagina.
Hieronder lijsten we een aantal veel gestelde vragen op.
Heb je toch nog een vraag?
Stel ze ons via een mailtje naar klimaat@provincieantwerpen.be of bel naar het klimaatteam op het nummer 03 240 67 00.
Vraag en antwoord
Lokale besturen en hun verzelfstandigde entiteiten zoals AGB’s gelegen in de provincie Antwerpen kunnen intekenen. In 2024 gaan we van start met een proefjaar. Tijdens het proefjaar voeren we projecten uit bij deze 6 gemeenten. Zo kunnen we tegen 2025 evalueren en indien nodig bijsturen. Na deze evaluatie lanceren we de campagne voor alle gemeenten in de provincie Antwerpen.
Of je graag een bank, insectenhotel of een bepaalde boomsoort wil in je Groene Hoekje beslis je natuurlijk zelf. Deze info geef je mee bij het indienen van je kandidatuur.
Met deze info gaat het maatwerkbedrijf aan de slag om een kwaliteitsvol ontwerp te maken. De basis voor de uitvoering van werken is standaardbestek 250. Daarnaast staan er bij de technische voorschriften nog extra verplichtingen en aanbevelingen rond circulariteit, duurzaam houtgebruik, waterinfiltratie en plantmateriaal om te sturen naar een kwaliteitsvol ontwerp.
Provinciale experten (biodiversiteit, water en, mobiliteit) zullen de ontwerpen aan een kwaliteitscheck onderwerpen. Indien nodig vragen ze aan de ontwerper om aanpassingen aan het ontwerp uit te voeren.
Eén opdracht is één projectzone van minimum 40m². Een projectzone kan bestaan uit verschillende bij elkaar gelegen projectlocaties:
– verschillende straathoeken op een kruispunt
– de ruimte onder verschillende bomen
– verschillende stukken voetpad in een straat
Een hele woonwijk wordt aanzien als meerdere projectzones.
Per projectzone moet minstens 40m² groot zijn. Verschillende kleinere projectlocaties kunnen samen 1 grotere projectzone vormen. Rondom één boom is er mogelijk slechts enkele m² beschikbaar, meerdere bomen in een straat vormen dan een grotere projectzone van minimum 40m². Het minimum is dus per projectzone, niet per projectlocatie.
Zeker, je geeft in het opdrachtformulier op dat je de uitgebroken verharding wil hergebruiken. Het maatwerkbedrijf zal het materiaal dan voor jou opzij houden en eventueel naar het gemeentemagazijn brengen.
We willen met dit project zoveel mogelijk ontharden en vergroenen. Heb je in je gemeente stukjes die je zelf al onthard hebt? Of wil je liever zelf ontharden? Dat kan. Dan zorgt het maatwerkbedrijf enkel voor een ontwerp en de aanplant (incl. onderhoud tijdens garantieperiode) van de projectzone.
Je kan tot 14 juni een projectdossier indienen. In dit dossier verwachten we:
- een goedkeuring van het college voor dit project en de naam van de leidend ambtenaar/projectverantwoordelijke
- een duidelijk overzicht van de (verschillende) locatie(s) per projectzone die je wil laten ontharden:
- Adresgegevens
- Stratenplan, luchtfoto en foto’s van de locaties
- Het aantal m² te ontharden aangeduid op plan/luchtfoto
- een oplijsting van eventuele randvoorwaarden per locatie
- Gewenste invulling met eventuele voorkeur voor aanplantingen en mulchmateriaal
- Praktische informatie (minimale doorgang voetpad, lokaal politiereglement, info rond parkeren en signalisatie, …)
Interesse? Mail ons voor meer informatie, we helpen je graag bij de opmaak van je projectdossier. Zo maken we de nodige voorbeelddocumenten om alles wat te stroomlijnen en het werk voor je gemeente te beperken.
De gunning van de raamovereenkomst is nog volop lopende, we kunnen dus nog geen namen geven.
We kunnen wel meegeven dat we de provincie in drie percelen opsplitsen. Waarbij we voor elk perceel op zoek zijn naar een maatbedrijf. De verdeling van de gemeenten over de percelen kan je bekijken op de pagina ‘Wat kost een Groen Hoekje?’.
Volgende werken kunnen niet uitgevoerd worden binnen de raamovereenkomst:
- (her)aanleg van straten of pleinen
- aanleggen van technische ondergrondse wateropslag- of waterinfiltratiesystemen
- werken aan nutsinfrastructuur, zoals weghalen, plaatsen of verplaatsen van leidingen
- vergunningsplichtige werken
Deze grote projecten vragen vaak extra studiewerk, en een doorgedreven participatie. De focus bij de Groene Hoekjes ligt op echte quick-wins.