Inhoud sessies Gemeentewegen onder de loep
in zes stappen naar een prioriteitenlijst voor het ontharden van gemeentewegen
In 2023 doorlopen we het traject ‘gemeentewegen onder de loep’ voor het eerst met de gemeenten Essen, Hulshout, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem en stad Lier. Tijdens dit traject houden we in zes stappen hun gemeentewegen tegen het licht. We zoeken samen quick-wins om te ontharden in het buitengebied. Met een besparing op het onderhoud van de gemeentewegen tot gevolg.
Als het traject dit jaar een succes is, bekijken we of we het volgend jaar kunnen herhalen. Ben je geïnteresseerd in een volgend traject? Geef ons een seintje via klimaat@provincieantwerpen.be. Dan houden we je op de hoogte.
Hieronder vind je alle info over het huidige traject. Bij een herhaling kan het natuurlijk zijn dat er hier en daar dingen veranderen.
In een notendop:
- Tijdens 6 sessies maken we stap voor stap een prioriteitenlijst van de oververharde gemeentewegen op jouw grondgebied en bekijken we hoe je hier concreet mee aan de slag kan.
- Dit traject wordt begeleid door provincie Antwerpen en vzw Breekijzer.
- Je doorloopt het traject samen met vier andere gemeenten. Zo kan je bijleren van elkaar en elkaar verder op weg helpen.
- Drie sessies (1, 5 en 6) zijn gemeenschappelijk (in het provinciehuis Antwerpen, telkens op een donderdagvoormiddag), andere 3 sessies zijn individueel (in de deelnemende gemeente zelf, nog af te spreken).
- Het grootste deel van de kosten nemen wij via een subsidie aan Breekijzer voor onze rekening. De kostprijs voor de gemeente is 3000 euro (excl. 21% btw).
6 sessies op een rij
Benieuwd wat er aan bod komt in de verschillende sessies?
Sessie 1: Waarom wegen ontharden? - donderdag 30 maart 2023
Deze sessie gaat in het provinciehuis (Antwerpen) door met de vijf deelnemende gemeenten samen.
Waarom zou je jouw gemeentewegen ontharden? Waar vind je goede praktijkvoorbeelden en nuttige info? Wat willen we bereiken met dit traject?
Tegen het einde van de startdag ken je de vele voordelen van het ontharden van gemeentewegen. Je kan zelf geschikte kaarten terugvinden, én bent mee met de verschillende mogelijkheden van ontharden. Je hebt ook een duidelijk zicht over de verschillende stappen en het verloop van dit traject.
Sessie 2: Waar ontharden op kaart? – april, mei 2023
Dit is een individuele sessie per gemeente. De juiste datum wordt samen met vzw Breekijzer bepaald.
Waar kan je het beste ontharden? En hoe verbinden we dit met geplande werken of andere opportuniteiten?
Tijdens deze sessie koppelen we heel wat kaarten: het onthardingspotentieel, lokale plannen rond ontharding en wegenwerken, natuur, infiltratiemogelijkheden, … Hierdoor krijg je een theoretisch overzicht van de beste keuzes en de kansen die zich in de toekomst voordoen.
Sessie 3: Waar ontharden op het terrein? – juni 2023
Dit is een individuele sessie per gemeente. De juiste datum wordt samen met vzw Breekijzer bepaald.
Waar kan een weg weg? Hoe zien kansrijke situaties er op het terrein uit? Wat zijn hefbomen en hinderpalen?
Tijdens een fietstocht toetsen we de theorie aan de realiteit. We bekijken een aantal mogelijke cases en vergelijken deze met 8 veelvoorkomende situaties. Zo verzamelen we input voor een onderbouwde en gedragen potentienota.
Sessie 4: Wat ga je doen? – september, oktober 2023
Dit is een individuele sessie per gemeente. De juiste datum wordt samen met vzw Breekijzer bepaald.
Waar ga best eerst aan de slag? Wat is de beste tactiek? Waar hou ik allemaal rekening mee?
Tijdens deze werksessie bespreken we de ‘potentienota’. Deze nota geeft een overzicht van de onthardingskansen binnen het gemeentelijke wegpatrimonium. De nota eindigt met: een shortlist met prioritair te ontharden wegen, de belangrijkste onthardingstactieken, aandachtspunten en randvoorwaarden.
Hiermee kan je zelf aan de slag en ben je klaar om de schop in de grond te steken.
Sessie 5: Hoe ga je dit financieren? – donderdag 16 november 2023
Deze sessie gaat in het provinciehuis (Antwerpen) door met de vijf deelnemende gemeenten.
Wat brengt ontharding en multifunctionele herinrichting op? Hoeveel kost niks doen qua onderhoud en investering? Waar vind je extra financiering?
Op het einde van deze leer- en werksessie heb je een sterkere businesscase voor je projecten. Je krijgt inzicht in de kosten, besparingen en maatschappelijke baten van verschillende types ontharding. Hierdoor vergroot je de kans op cofinanciering.
Sessie 6: Waar bots je op? – donderdagvoormiddag 30 november 2023
Deze sessie gaat in het provinciehuis (Antwerpen) door met de vijf deelnemende gemeenten.
Wat vond je van het traject? Waar ga je mee aan de slag? Waar loop je op vast?
Tijdens de slotsessie bekijken we elkaars projecten en wisselen we ervaringen uit. Zo leren we van elkaar. Heb je op het einde van de slotsessie nog vragen? Dan brengen we je in contact met de juiste experts of partners.
Een paar afspraken op een rij
Gemeenten die deelnemen:
- stellen een projectverantwoordelijke aan die het project opvolgt
- stellen een projectgroep samen met planners, uitvoerders en bestuurders. Dit zijn minimum 3 en maximum 5 mensen. (Bij sessie 2, 3 en 4, op gemeentelijk niveau, kunnen extra collega’s aansluiten.)
- zorgen ervoor dat het projectteam aanwezig is op elke sessie (blokkeer tijdig alle agenda’s)
- engageren zich om de kostprijs van 3000 euro (excl 21% btw), dit is 23% van de kosten, te betalen
- ondersteunen het project logistiek. We denken hierbij aan: zalen en catering regelen voor de gemeentelijke werksessies, fietsen voorzien voor de fietstocht, het afdrukken van kaartmateriaal en infobundels
- voorzien voldoende tijd bij de leden van de projectgroep voor inhoudelijk huiswerk tussen de verschillende sessies
- bezorgen ons bij het indienen van de aanvraag een schepencollegebeslissing voor deelname
Provincie Antwerpen:
- subsidieert vzw Breekijzer voor de overig 77% van de kosten
- brengt deelnemende gemeenten tijdig op de hoogte indien een sessie verschoven wordt
Hoe schrijf je in?
Voor het traject dat nu loopt, kon je inschrijven tot woensdag 8 maart 2023.
Tijdens het traject evalueren we onze aanpak en sturen we bij. Ook interesse om deel te nemen? Laat het ons weten via klimaat@provincieantwerpen.be, dan houden we je op de hoogte.
Onthardingstrajecten en vijfstappenplan adapatie
Met onze onthardingstrajecten bieden we je een volledig begeleidingstraject. Bekijk ook even ons tweede traject ‘Jouw onthardingsproject onder de loep’.
Ga je liever zelf aan de slag? Neem dan een kijkje bij ons stappenplan. Dit zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en helpt je op weg.