Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Gemeentewegen onder de loep

in zes stappen naar een prioriteitenlijst en onthardingstrategie op maat van jouw gemeente

©Pieter Vandenhoudt voor Breekijzer

Wil je de vicieuze cirkel van als maar meer (weg)verharding doorbreken? Zoek je nog ruimte voor water en groen geluk? Wil je het onderhoud en de aanleg van je gemeentewegen klaarmaken voor de toekomst? Vraag je, jezelf af hoe je iedereen mee krijgt? Of is het jouw ambitie om Vlaams kampioen tegelwippen te worden?
Dan is het onthardingstraject ‘gemeentewegen onder de loep’ iets voor jouw gemeente. Je kan je nu inschrijven voor de editie van 2024.

In een notendop:

  • Tijdens 6 sessies maken we stap voor stap een prioriteitenlijst van de oververharde gemeentewegen op jouw grondgebied en bekijken we hoe je hier concreet mee aan de slag kan.
  • Dit traject wordt begeleid door provincie Antwerpen en vzw Breekijzer.
  • Je doorloopt het traject samen met vier andere gemeenten. Zo kan je bijleren van elkaar en elkaar verder op weg helpen.
  • Drie sessies zijn gemeenschappelijk en gaan door in het provinciehuis Antwerpen. De andere drie sessies zijn individueel in de deelnemende gemeente. 
  • Als eindproduct krijg je een potentienota op maat van jouw gemeente. In dit rapport werken we de locaties met de meeste kansen verder uit. Daarnaast staan er ook algemene aanbevelingen in om een onthardingsreflex structureel te verankeren in de onderhoud- en (her-)aanleg cyclus van de wegen. Kortom: een perfecte uitgangspositie voor de volgende legislatuur.
  • Het grootste deel van de kosten nemen wij via een subsidie aan Breekijzer voor onze rekening. De kostprijs voor de gemeente is 3000 euro (excl. 21% btw).

Ben jij één van de 5 gemeenten die in 2024 hun gemeentewegen onder de loep leggen?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen? Dan kan je tot 19 maart inschrijven

Ben je benieuwd naar de inhoud van de verschillende sessies? De kostprijs en de voorwaarden om deel te kunnen nemen? Lees dan zeker de extra info en schrijf je in. 

In de kijker: Gemeentewegen onder de loep in 2023 

Essen, Hulshout, Lier, Sint-Katelijne-Waver en Wommelgem beten de spits af. 

In 2023 namen Essen, Hulshout, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem en Lier deel aan de eerste editie van het begeleidingstraject. 

Donderdag 30 maart namen planners, uitvoerders en politici van de vijf deelnemende gemeenten vol enthousiasme deel aan de startdag. Hier kregen ze een algemene uitleg over de aanpak en de RE-MOVE methodiek. In de namiddag doken we samen de wondere wereld provincies.incijfers in. Tijdens de volgende sessies zochten we in elke gemeente zowel via kaarten als op het terrein naar geschikte onthardingslocaties. Deze resulteerden in een potentienota met kansrijke gebieden, een uitgewerkte case en aanbevelingen voor een gemeentelijke strategie. Tijdens de slotsessie op 30 november engageerden de deelnemende gemeenten zich om de geleerde lessen in de praktijk te brengen. Provincie Antwerpen blijft de deelnemers ondersteunen richting resultaat en organiseert daarom een terugkomsessie rond participatie en ontzorgt de gemeenten in de zoektocht naar financieringsmogelijkheden om de geselecteerde locaties klimaatveilig her in te richten.

Getuigenissen deelnemers 

Onthardingstrajecten en vijfstappenplan adapatie

Met onze onthardingstrajecten bieden we je een volledig begeleidingstraject. Bekijk ook even ons tweede traject ‘Jouw onthardingsproject onder de loep ‘Jouw onthardingproject onder de loep.’ 

Ga je liever zelf aan de slag? Neem dan een kijkje bij ons stappenplan Stap voor stap naar een klimaatveilige gemeente. Dit zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en helpt je op weg. 

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Ga naar de inhoud