Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Bereken de voordelen van je project

Bij adaptatieprojecten zetten we liefst in op natuurlijke oplossingen. Door pleinen en wegen te ontharden en te vergroenen wapenen we ons tegen de effecten van klimaatverandering. Toch is het vaak moeilijk om de investeringen in natuurlijke oplossingen te verantwoorden. Want hoe bereken je deze voordelen? En welke cijfers heb je nodig om anderen te overtuigen om voor het meest ambitieuze scenario te gaan? Zonder deze cijfers lijken ze vaak minder voordelig en duurder dan klassieke oplossingen.

Baten en kosten op een rij met het business model Nature Smart Cities

Het businessmodel van Nature Smart Cities helpt kleine en middelgrote gemeenten de voordelen van natuurlijke oplossingen binnen deze projecten in te schatten. Je vergelijkt heel eenvoudig verschillende scenario’s met elkaar. Dit gebeurt op basis van ecosysteemdiensten zoals biodiversiteit, recreatie, waterinfiltratie en luchtkwaliteit. Daarnaast maakt de tool ook kostenramingen voor de verschillende scenario’s en een overzichtelijke factsheet. Hiermee kan je vroeg in je planningsproces een onderbouwde business case opstellen.

Het model is ontwikkeld door Universiteit Antwerpen (UA), UGent en Imperial College Londen binnen het Europees project Nature Smart Cities. De UA houdt het model up to date en helpt je graag verder bij het gebruik ervan.

Vijfstappenplan adaptatie en onthardingstrajecten

Het stappenplan zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en helpt je op weg.  
Het businessmodel Nature Smart Cities helpt bij de stap ‘Maak een plan van aanpak’.   

Heb je nog hulp nodig bij één van de andere stappen? Of teken je liever in voor een volledig begeleidingstraject rond ontharding? Neem dan een kijkje bij de onthardingstrajecten.

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Ga naar de inhoud