Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Trage wegen: veilig voor verkeer en klimaat

Wat we doen

De provincie stimuleert lokale besturen om werk te maken van een doordacht tragewegenbeleid. Door te kiezen voor een ecologische inrichting krijgen we een waardevol groen netwerk. 

Waarom we dit doen

In 2018 was transport nog goed voor een derde van alle uitstoot in provincie Antwerpen. Tegen 2030 willen we dat minstens 50% van de verplaatsingen te voet, per fiets of met het openbaar vervoer gebeuren. Trage wegen kunnen hier een handje bij helpen. Ze vormen veilige verbindingen voor wandelaars en fietsers.

Trage wegen zijn ook van belang voor natuurontwikkeling. Door te kiezen voor een ecologische inrichting krijgen we een waardevol groen netwerk. Als provincie doen we dat door eerst en vooral een goed zicht te krijgen op het hele trage wegen netwerk. Niet alleen binnen één gemeente, maar vooral ook over de gemeentegrenzen heen.

UF_SD6_actie187_ActieTrageWegen

Hoe we het doen

Als provincie ondersteunen we lokale besturen bij projecten rond trage wegen. Dat doen we door te zorgen voor juiste informatie en te helpen bij vragen. We sporen ontbrekende schakels in het trage wegennetwerk op en zoeken naar mogelijkheden voor verbindingen samen met gemeenten en eigenaars. We werken hiervoor nauw samen met de Regionale Landschappen. 

In de kijker

Eerste hulp bij trage wegen

23 nov 2021
Mens, plant en dier, iedereen profiteert van de veilige én groene trage wegen. Zelfs voor onze gezondheid en het klimaat kunnen trage wegen een positief effect hebben!

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Ga naar de inhoud