Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Provincie Antwerpen

Slim bos- en natuurbeheer op onze domeinen

Wat we doen

We breiden de bossen en natuur op onze provinciale domeinen uit en beschermen haar goed. Op die manier zorgen we voor extra opname van CO2.

Waarom we dit doen

Bij bijna alles wat je doet komt CO2 vrij. Dat is niet anders voor de activiteiten die we als provincie uitvoeren. In eerste instantie moeten we onze eigen uitstoot maximaal beperken. Maar een deel van de uitstoot  is niet altijd te vermijden . Of toch niet van vandaag op morgen. Gelukkig werken bomen, bossen en natuur als krachtige CO2-stofzuigers. Ze nemen CO2 op uit de lucht . Daarom beschermen we de natuur op onze provinciale domeinen en planten we  bomen voor extra opname van CO2.

Aanplant van bomen naast het fietspad van het Vrijbroekpark.
Aanplant bomen in het Vrijbroekpark.

Hoe we het doen

  • We zorgen voor extra bomen en halen zo meer CO2 uit de lucht. Daarnaast zijn bomen ook goed voor verkoeling bij hitte en het behoud van biodiversiteit.
  • We vormen onze 75 ha naaldbossen om tot gemengde bossen met naald- en loofhout. Want naaldbomen halen minder CO2 uit de lucht en zorgen ervoor dat er 15 % minder water in de grond sijpelt.
  • We vormen extra natte natuur op onze eigen domeinen (via verschillende projecten). Deze natte natuur zorgt voor extra koolstofopslag in de bodem. Want venen, moerassen en oevers houden grote hoeveelheden koolstof vast in de vorm van organisch materiaal.

In de kijker

Aan de slag met Plan Vandaag: een wadi voor het Vrijbroekpark

14 jan 2022
Sarah toont hoe de wadi er voor zorgt dat andere delen van het park minder snel onder water staan.

Duurzaamheidsrapport: projecten in beeld

14 jan 2022
Ons departement Logistiek ondersteunt de verschillende provinciale diensten. Ze zetten graag een deel van hun duurzame realisaties van 2020 in de kijker.

Contacteer ons voor meer info,
advies en begeleiding

Ga naar de inhoud