Doordacht waterlopenbeheer voorkomt droogte en wateroverlast
Wat we doen
We beheren de onbevaarbare waterlopen in onze provincie en voeren gerichte acties tegen wateroverlast en droogte.
Waarom we dit doen
Door de klimaatverandering valt er doorsnee genomen meer neerslag in de winter en minder in de zomer. En vooral het feit dat de natte en droge dagen in blokken voorkomen is vervelend. Zo krijgen we langere periodes met extreem weer. En dat zorgt voor extra overstromingen of droogte. Denk hierbij maar aan de aanhoudende regen en bijhorende overstromingen in de zomer van 2021.
Provincie Antwerpen beheert het grootste deel van de waterlopen in de provincie: zo’n 2400 km. Daarom zetten we ons in voor een klimaatveilig beheer van onze waterlopen. En voeren we gerichte acties uit om wateroverlast en opdroging te voorkomen.
Hoe we het doen
- Via waterloopmodellen berekenen we het risico op droogte en wateroverlast. Sinds 2021 worden deze modellen herberekend op basis van nieuwe data rond landgebruik. Bij deze herberekening houden we ook rekening met de nieuwste klimaatdata. Zo houden de nieuwe modellen rekening met de toekomstige neerslagverwachtingen. Het is een langlopend project, waarbij we jaarlijks een aantal modellen aanpakken.
- We investeren in stuwtjes en bouwen klassieke drainagesystemen om naar peilgestuurde systemen. Een klassiek drainagesysteem voert het water constant weg. Om aan de watervraag van planten te voldoen moet je daarom extra veel beregenen. Met een peilgestuurd systeem kies je het gewenste waterpeil. Zo draineer je enkel wanneer het terrein droog moet zijn om te bewerken. Op de andere momenten hou je water bij zodat het kan infiltreren. Zo houden we het grondwaterpeil meer in balans om droge periodes te overbruggen.
- We voeren het landinrichtingsproject Water-Land-Schap uit. Met dit programma pakken we problemen met water in landelijke gebieden aan. We doen dit in nauwe samenwerking met de gebruikers van het gebied, want hier ligt de sleutel tot succes. We houden extra rekening met de stress die klimaatverandering op het watersysteem zet. Volgende landinrichtingsprojecten lopen in onze provincie:
- Aqualitatieve Mechelse Groenteregio
- Werken op de waterscheiding: Bovenstroomse water-initiatieven in Ravels